BACK TO LANDSCAPE

V-CITYLIGHT

Ho Chi Minh City, Vietnam

Location: Ho Chi Minh City, Vietnam
Area: 10 Acres
Status: Finishing Stage

Inspired by the natural landscape of Vietnam, marked by tropical riverine tracks, meandering ways and terraced hillsides our scheme infuses a blend of ‘Fluidity in Regimentality’ within the open space structure of the project.

The front plaza echoes and reinforces the attempt to break out from the strong and bold rigid structure of the commercial block into a fluid base. The Waves in the landscape plaza showcases the same and signifies the element of ‘water’, dotted with interactive seating pods and Green Island, with the date palms providing a foreground for multi-activity, events and gathering spaces. The elements of reflective water triangles with their infinity edge, along with big sculpted vertical granite stones representing symbolically the waterside rocky-hill outcrops, marks the entry to the plazas symmetrically from the central vehicular axis.

The central court between the two blocks acts as a spill out zone from the commercial spaces, with its relatively structured geometry holding a rectangular green lawn. Comfortable seating trellis and resting pavilions encourage a bit of relaxation amongst movement and activity.

The rear residential towers are marked by strong elements of water and local art form sculpture bases emanating from the core of each tower, surrounded by comfortable depth of lawn spaces around each of the lounge rooms giving a sense of private garden to every unit. The location of the swimming pool area is the only active recreation zone in the site, with spaces for community interaction, children’s play area and shaded sit outs.